Lollum

de Hubertuskerk

De eenbeukige kerk uit de 13e eeuw heeft een halfronde koorsluiting. In de 19e eeuw werd de kerk gepleisterd en voorzien van een bakstenen boogfries. In 1883 kreeg de kerk een nieuwe westgevel en een half ingebouwde toren met houten opbouw en ingesnoerde spits. De luidklok (1550) is gegoten door Geert van Wou II. De preekstoel (1718) is gemaakt door Cornelis Cornelisz en het orgel uit 1914 is gebouwd door Bakker & Timmenga. De kerk is een rijksmonument.

In 2006 is het exterieur van de kerk gerenoveerd. Aan de oostzijde van de kerk onder de goot zijn gaten aangebracht voor torenzwaluwen welk elk jaar terugkeren om hun eieren te leggen en hun kleintjes groot te brengen.

In 2017-2018 is het interieur van de kerk aangepakt en volledig gerenoveerd. Een aantal banken zijn verwijderd en werden vervangen door stoelen. Tijdens de restauratie zijn onder de houten vloer zeventien grafzerken aangetroffen.

De voormalige hervormde kerk (Hubertus Kerk) wordt thans gebruikt door de protestantse gemeente van Lollum Waaksens voor erediensten.